SZERELEM, SZEX, EGÉSZSÉG

Az ógörögöknél Erasztésznak nevezték azt a felnõtt férfit, aki bevezette a szerelem rejtelmeibe a még tapasztalatlan ifjút, Erómenoszt. Az õ felelõssége volt, hogy ifjú kedvesébõl testileg, lelkileg egészséges felnõtt váljék. Ez az oldal mindannyiunk testõre, a férfiak közötti szerelem egészségügy ábécéje alfától omegáig.

 

Biztonságos szex

A nemi úton terjedõ betegségek ellen immunitás vagy oltás nincs, de a biztonságos szex gyakorlata, ami az AIDS terjedését is megakadályozza, egyéb nemi betegségek ellen is megóvhat. Ezek a lehetõségek: 1. Orális vagy anális nemi érintkezéshez mindig viseljünk kondomot már a szexuális játék kezdetétõl. Csaknem minden nemi betegség ellen védelmet nyújt, kivéve a szifiliszt. 2. Csökkentsük nemi partnereink számát. Mielõtt nemi érintkezésbe lépnénk, mindkét partner ellenõriztesse magát fertõzések szempontjából egy olyan klinikán, amely a nemi betegségekre szakosodott.

Egyéb megelõzési módok

A következõ ténykedések segíthetnek bizonyos nemi úton terjedõ betegségek ellen: 1. Vizeletürítés közvetlenül nemi érintkezés után. 2. A nemi szervek gondos megtisztítása szexuális érintkezés elõtt és után.

A pénisz merevedési méretei

A tudományosan ellenõrzött eddig mért leghosszabb pénisz 30 cm volt. A legrövidebb, amely normálisan funkcionált és herékkel is rendelkezett, 1,3 cm alattinak bizonyult. A test méretei nem engednek következtetni a pénisz nagyságára: az erekcióban lévõ pénisz sokkal kevésbé mutat összefüggést testmérettel, mint az egyéb szervek. Még a petyhüdt állapotban lévõ méret sem mérvadó. A hosszan lelógó péniszek kevésbé nõnek meg az erekció alatt. A rövid pénisz 9,5 centimétert is nõhet, a hosszú alig 5 centimétert. Ugyancsak nincsen összefüggés a pénisz mérete és a szexuális teljesítmény között.

Az ondó mennyisége és összetétele

Le szabad-e nyelni az ondót? A szakemberek szerint ez csupán gusztus kérdése, hiszen táplálóbb, mint az anyatej. A normális ondó fruktózt és egyéb tápanyagokat tartalmaz, ami energiát ad az ondósejteknek és növeli sebességüket. Abban a 2-3 milliliter ondóban, amit egy férfi a nemi aktus után az ejakulációval ürít, általában 300 millió spermium van.

Klikk ide! Erotikus konyhatündér: Ondó tányéron és pohárban.

A nemi szervek önvizsgálata

A havonta egyszeri vizsgálat a következõkbõl áll: 1. Fürdés vagy zuhanyozás után húzzuk teljesen vissza a fitymát és vizsgáljuk meg a pénisz végét és a húgycsõ nyílását. 2. Vizsgáljuk meg külön-külön a heréket úgy, hogy a mutató és középsõ ujjunkat alá helyezzük, a hüvelykujjat pedig fölülre. 3. Görgessük ujjaink között a heréket, hogy bármilyen apró duzzanatot vagy rendellenességet észrevegyünk. (A here hátsó felszínének csúcsán érzékelhetõ kötegszerû képlet normális - ez a mellékhere.) Különösen figyeljünk a következõkre: duzzanat (lehet fájdalmatlan is), érzékenység, tömöttség vagy bármilyen csomó, súlynövekedés bármelyik herében, a vizeletben megjelenõ vagy a péniszbõl eredõ vér, hátfájás.

Az önkielégítés megítélése

A maszturbációnak - a nemi szervek önizgatása abból a célból, hogy orgazmushoz jussunk - igen szigorú negatív megítélése egyértelmû az õsi leírásokból az õsi Kínáig. A keleti világban azt gondolták, hogy egészségrontó hatása van. A nyugati vallások szerint bûnnek számított. A 19. század végén a férfiak maszturbálását abnormális viselkedésnek vélték, sok nyugati társadalomban, a viktoriánus Angliában keményen büntették is, és extrém esetekben a maszturbáláson kapott férfit arra ítélték, hogy fémeszközöket viseljen, ami megakadályozza az aktus ismételt elkövetését. A 20. század folyamán a pszichológia hatására és a fejlõdõ orvostudomány hatására az emberek elfogadták, hogy a maszturbáció vagy autoerotizmus, önkielégítés. Nemhogy ártalmatlan fizikailag, s nem okoz szellemi visszamaradottságot sem, de a szexuális fantáziálással kísért önkielégítés kifejezetten terápiás értékû.

A prosztata

A húgyhólyag alatt elhelyezkedõ mirigy, amely körülveszi az urethrát, annak felsõ végénél. A váladéka nedvesen tartja a húgycsõ belsejét és a szexuális izgalom alatt a sperma egy részét alkotja.

Meleg érintkezések

Az egymás iránti vonzalom és érzelem szempontjából az elõjáték mind a homoszexuális mind a heteroszexuális ténykedésben azonos. A nemi vágy feltámadása után a meleg férfiak alkalmazott módszere az együttes maszturbálás. Ismeretes a fellációs és a combok közötti közösülés módszere is (a pénisz izgatása a partner combjai között mozgatva történik), továbbá az anális közösülés. A passzív és aktív szerepek váltakoznak, felcserélõdnek, elmosódnak, csak úgy, mint a heteroszexualitás esetében.

Anális szex

Ennek folyamán a partner végbélnyílásába vezetik a péniszt, mesterséges sikosítóanyag segítségével. A végbélnyílásban két izomgyûrû, azaz záróizom található. Ezek normális körülmények között zárva vannak, megakadályozva a bélsár kijutását. A külsõ gyûrût akaratlagosan el lehet lazítani vagy tetszés szerint összeszorítani, de a belsõ gyûrû nincs akaratlagos irányítás alatt. A homoszexuális férfiak megtanulják ennek ellazítását is, hogy elkerüljék a fájdalmat a közösülés alatt. A legtöbb férfi úgy találja, hogy mindkét izom ellazul, ha nyugalomban, kényelemben van a partnerével az anális közösülés alatt. Amikor a pénisz átjut a két izomgyûrûn, bejut a végbélbe, ami tágas és nem okoz fájdalmat. A passzív partner gyakran jelez intenzív gyönyört az anális közösülés folyamán. Ez a végbélnyílás erotikus érzékenységének következménye - olyan érzés, amit sok heteroszexuális is élvez - mert a szexuális lökések stimulálják a prosztatát a végbél falán keresztül. Úgy tûnik, hogy a prosztata izgatása különösen elhúzódó és intenzív orgazmussal jár. Az orgazmus alatt a végbélgyûrû automatikusan összeszûkûl és a benn lévõ péniszre nyomást gyakorol, ami az aktív partner gyönyörét is növeli. Vannak ellenzõi az anális közösülésnek higiéniai alapon, mivel a végbél, bár a salakanyagot kiüríti, mégis tartalmaz baktériumokat, amelyek károsak, ha a nemi szervekre jutnak. A nemi szerveket gondosan meg kell mosni az anális közösülést követõen, különösen esetleges további oro-genitális aktus elõtt (felláció). Vannak homoszexuális egyének, akik különbözõ tárgyakat vezetnek a végbélbe izgatás céljából. Ez kerülendõ, mert sérüléseket, a végbél falának berepedését okozhatják.

Az anális szex tíz aranyszabálya

Ezeket a szabályokat Dr. Jack Morin írta le, aki szexológus San Franciscóban és szerzõje az "Anális élvezetek és az egészség: Útmutató férfiak és nõk számára" címû könyvnek. Az anális erotikát erõsen tabuként kezelik. Pedig férfiak és nõk milliói, hetero-, homo- és biszexuálisok egyaránt próbálgatják az anális szexet. A végbélnyílás környéke gazdagon ellátott idegvégzõdésekkel, a nemi szervekhez legközelebbi erogén zóna, kapcsolatban áll a medence izmaival, és az orgazmusban aktívan részt vesz, mivel közben ritmikusan össze-összehúzódik. Kinsey harmincöt éve már megállapította, hogy a végbélnyílásnak legalább a népesség felénél erotikus jelentõsége van. Egy felmérésben, amelyben 100.000 Playboy-olvasó vett részt, a férfiak 47%-a, a nõk 61%-a ismerte be, hogy már megpróbálkozott az anális közösüléssel. A végbél tabusága megakadályozza az embereket, hogy a végbélnyílás szexuális felhasználására gondoljanak, errõl beszéljenek, vagy ezt a témát tanulmányozzák. Ezért fontos az alábbi tíz pont ismerete az anális szexrõl, amelyeket a férfiak túlnyomó része még nem ismer.

1. Az anális szex legritkábban gyakorolt formája a végbélbe közösülés. Rengeteg módja van, hogy erotikusan kiélvezzük a végbélnyílást. A leggyakrabban alkalmazott módszer, hogy hagyományos vagy orális szeretkezés közben egyik ujjunkkal megérintjük partnerünk végbélnyílását, majd megdörzsölve megnyitjuk, ezzel is elõsegítjük orgazmusát. Sok ember élvezi, amikor egy ujj akár sajátja, akár a partneré befurakszik a végbelébe, széttárva annak nyílását, és ott finoman mozog. Mások elõnyben részesítik azt az érzést, amikor egy muhímvesszõ vagy egy vibrátor feszül neki a végbélnyílásuknak, szétnyitja, és így átjutva a rövid csatornán, behatol a végbelükbe. A férfiak nagy része, a heteroszexuálisokat is beleértve, rendkívüli élvezetét leli a behatolás ezen formájának. Az orális-anális szeretkezési forma nem túl közismert. A legtöbb embert már a gondolata is elriasztja. Vannak azonban olyanok, akik szívesen eljátszadoznak ezen a módon is, vagy legalábbis megengedik, hogy a partnerük ezt a szokatlan utat válassza.

2. A végbélnyílás ingerlése, a közösülést is beleértve, nem fájdalmas, ha megfelelõen hajtják végre. Általánosan elterjedt, kitartó és veszedelmes hiedelem az, hogy a végbélnyílás ingerlése, különösen a közösülés, sérüléssel kell járjon. Ugyanúgy érvényes a végbélnyílás környékére is, mint a test egyéb tájaira, hogy a fájdalom jelentkezése valami rosszat jelez. A végbélnyílás nem megfelelõ ingerlése, a körülötte levõ rendkívül sok idegvégzõdés miatt, irtózatos kínokat tud okozni. Azonban hatalmas élvezetek forrása is lehet az a tájék. Amikor egy ujjat, egy tárgyat vagy egy péniszt elkezdenének bevezetni a végbélnyílásba, akkor az izmok görcsbe rándulnak, mintha harcolniuk kellene az illetéktelen behatolás ellen. Csakis fájdalom lehet a következménye, ha a partner nem várja meg, amíg ezek az izmok ellazulnak. De megfelelõ nyomás hatására a fájdalom elcsitul anélkül, hogy bármi egyéb sérülést okoztunk volna. A maximális élvezet megköveteli, hogy a végbélbe való behatoláskor teljesen kiküszöböljünk minden fájdalmat vagy fizikai sérülést. A fájdalmak kivédésének egyik lehetséges módja, hogy a passzív partner mindaddig azt mondja: Ne!, amíg teljesen fel nem készült az aktus folytatására. A felkészültség egyaránt jelenti a fizikai ellazultságot és a vágyakozást. Mindez elõsegíthetõ, ha a partner folyamatosan, finoman, de nem erõszakosan érinti a végbélnyílás környékét. Esetenként elõfordulhat, hogy a végbélnyílás izmai már ellazulnak, ám a passzív partner még nem került a megfelelõ hangulatba. Ebben az esetben az ingerlés a befogadóképesség növelésében segít.

3. Az anális szex élvezetessé tehetõ még akkor is, ha az a múltban állandóan kellemetlen volt. Az anális szex iránti vágyakozás még nem feltétlen jelent garanciát annak élvezetére is. Ugyanakkor a múltbeli kellemetlen tapasztalatok sem kell, hogy az anális szex iránti vágyakozást vagy az ilyen irányú érdeklõdést kiöljék. A végbél krónikus feszültsége a leggyakoribb oka, hogy a szex ilyen módja kellemetlennek mutatkozik. Általában az aranyér és a krónikus székrekedés a jele ennek az állapotnak. A feszültség csökkenthetõ, ha gyakran megérintjük, megsimogatjuk a végbélnyílást, és ez fokozatosan már megszokottá válik. A végbél megnyitására tett próbálkozásra kiváló alkalom a zuhanyozás vagy a fürdés. A mély lélegzetvétel szintén kihat a végbél izmaira. Egy másik módszer az ellazítás gyakorlására, ha ritmikusan megfeszítjük, majd elernyesztjük a végbélnyílásunk izmait. Azok, akik élvezik a maszturbálást, a végbél ingerlésének különbözõ módszereivel próbálkozhatnak, minthogy azonnal fel is tudják függeszteni a kísérletezést, ha az bármilyen kellemetlen érzéssel járna. Sok ember számára az jelenti a fordulópontot az anális szexhez való viszonyulásukban, amikor abban a meggyõzõdésükben hagyhatják a végbélnyílásukat masszíroztatni a partnerük által, hogy az nem akar majd behatolni. Ezután már a végbélnyílás cirógatásának elfogadása annyira erre az erogén zónára összpontosítja az élvezetet, hogy ezt már könnyû továbbfejleszteni.

4. Két, záróizomnak nevezett izomgyûrû található a végbél nyílásánál. Ezek mûködése egymástól független. Ha csak mintegy egy centinyire nyomod be az ujjad a végbélnyílásba, és nekifeszíted az oldalának, akkor tisztán érezheted a két különálló izomgyûrût, a záróizmokat. Ezek között alig fél centiméter a távolság. A külsõ záróizmot a központi idegrendszer irányítja, akárcsak a kéz izmait. Bármikor képesek vagyunk ennek a záróizomnak a megfeszítésére vagy ellazítására, csupán az akaratunkon múlik. A belsõ záróizom már egészen másképp mûködik. Ezt a vegetatív (vagy autonóm) idegrendszerünk irányítja, amely például olyan fontos funkciókért felelõs, mint a szívmûködés. A belsõ záróizom reagálása és ellenállása mutatja meg, ha félünk, vagy legalábbis tartunk az anális szextõl. Tehát a passzív partner hiába próbál ellazulni, mert félelme a belsõ záróizmot feszesen fogja tartani. Ezért ezen a helyen az óvatosság, elõvigyázatosság elengedhetetlen a biztonság és kellemes érzés elérése érdekében. Még annak is, aki élvezetét leli az anális szexben, szükséges, hogy megtanulja akaratlagosan irányítani, ellazítani a belsõ záróizmát. Ehhez nem kell mást tennie, mint rendszeresen bedugnia az ujját a végbelébe, például a napi zuhanyozások alkalmával, és az ujjával érzékelnie záróizmainak mûködését. Az izom mûködése spontán meg fog változni a megfelelõ bánásmódnak köszönhetõen. Ebben az esetben egy kis figyelem sokkal jobb eredményt ad, mintha megpróbálnánk akaratlagosan ellazítani. Bárki fokozatosan meg tudja tanulni a belsõ záróizma feletti irányítás képességét.

5. A végbél ingerlése a legkülönbözõbb gyönyöröket biztosítja. Az idegvégzõdések legnagyobb koncentrációban éppen a végbélnyílás közvetlen közelében helyezkednek el. Ujjunkkal ezt különösen pontosan be tudjuk határolni. Egészen másfajta, de szintén kellemes érzést kelt, ha egy tárgy vagy egy pénisz érinti azt a területet, netán azzal a szándékkal, hogy megnyissa a záróizmokat és bejusson a végbélbe. A végbélnek akárcsak a hüvelynek a külsõ részén helyezkedik el az idegvégzõdések túlnyomó többsége. A belsõbb részen inkább a nyomásra reagál. Sokan élvezik a telítettség érzését a végbelükben, a feszülést, ami nem egy közelgõ székletürítést megelõzõ bélmozgás elõjele. A végbél feszítésének érzése különösen izgató az "öklözésért" rajongóknak, ami tulajdonképpen az anális szex egyik formája, amikor több ujjal vagy netán egész kézfejjel és csuklóval is behatolnak a végbélbe, sõt sokszor még a vastagbélbe is. A férfiaknál a prosztata ami nekifeszül a végbél falának, néhány centire a végbélnyílás felett a hasi oldalon szintén a gyönyörök forrása lehet, ha ujjal masszírozzák, netán egy tárggyal, esetleg pénisszel. Férfiaknál az anális szex azzal a kiegészítõ élvezettel jár, hogy a pénisz tövét és a heréket is izgatja a "behatoló", hiszen ezek közvetlenül a végbélnyílás közelében helyezkednek el. Az anális szex élvezete egyformán lehet pszichikai vagy fizikai eredetû. A végbél tabu jellege plusz izgalommal töltheti el a résztvevõket. A legtöbb végbél-ellenes emlék ("fuj, az piszkos!") rendszerint vissza-visszatér, mivel tudatalattinkban rögzõdött. Az élvezetekhez járulhat még az az érzés, hogy csodálatosan perverz dolgot mûvelünk, amirõl egyúttal felfedezzük, hogy nem is piszkos dolog, és egyáltalán nem gusztustalan. Mások viszont úgy gondolnak a végbélre, mint titkos helyre. Szégyellnek annyira feltárulkozni egy partner elõtt, hogy a közelébe engedjék.

6. A végbél izgatása orgazmushoz vezethet. A férfiak egy kisebb hányada anális szex révén is eléri az orgazmust, anélkül, hogy egyéb nemi szervüket ingerelnék. A többség viszont valójában csak akkor tud így eljutni az orgazmusig, ha az izgatás a prosztatájára összpontosul. Persze nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ilyenkor indirekt módon a hímvesszõ tövét, valamint a heréket, a herezacskót is kellemes hatások érik. A végbél izgatása révén akkor lehet leginkább eljutni az orgazmusig, ha a résztvevõk teljes mértékben átadják magukat az õket átjáró érzéseknek és fantáziának. Leszögezhetjük, hogy az orgazmusnak ez a fajtája egészen egyedülálló. Aki el tudja érni az orgazmust az anális szex révén, az elõtt az élvezetek új világa tárul fel.

7. A megfelelõ étrend is hozzásegíthet az anális szex élvezetéhez. A rendszeres bélmozgás a vastagbél és a végbél fõ funkciója. Elegendõ rostos anyagot kell tartalmazzon a táplálékunk ahhoz, hogy az ürülékünk elegendõ mennyiségû, lágy és jól formálódó legyen. Ennek eredményeként a belek mozgása elegendõ a széklet ürítéséhez, minden különösebb erõlködés nélkül. Egy erõltetett széklet-ürítés kellemetlen érzéssel jár, és fokozza az izmok feszültségét. Friss gyümölcsök, zöldségek, teljes õrlésû gabona vagy a korpa nagyon fontos rostos anyagok a szervezetünk számára.

8. A végbél higiéniai szabályait is fontos ismerni! A végbél nem egyenes csõ. A végbélnyíláshoz kapcsolódó rövid végbélcsatorna a vastagbélben folytatódik, amely aztán a test elülsõ része felé dõl. Néhány centit követõen aztán visszakanyarodik, sok esetben 90 fokos szöget leírva. Aztán, néhány centiméterrel odébb, váratlanul ismét másfelé veszi az irányt. Bárki megismerheti saját vastagbelének az elhelyezkedését, illetve lefutását, ha óvatosan feldug egy lágy tárgyat, megpróbálja különbözõ irányba fordítani, miközben maga is különbözõ testhelyzeteket vesz fel, és közben arra koncentrál, hogy hol, mit érez. Arra azonban feltétlen ügyeljünk, hogy a feldugott tárgynak kiöblösödõ vége legyen, mert különben véletlenül elengedve, könnyen teljes egészében felcsusszanhat és visszaszerezhetetlen lesz. A vastagbél nem fejleszt váladékot, habár kis mennyiségû nyálka szokott benne lenni. Ezért a végbélbe való behatoláshoz minden esetben használjunk valamilyen kenõcsöt. Ez lehetõleg legyen kémiai adalékoktól mentes. A vizes alapú kenõcsök a legkedvezõbbek a bõrnek. A vastagbél fõ funkciója, hogy szabad átjárót biztosítson a székletnek, ha szükséges. Tehát normál esetben a széklet nem a vastagbélben helyezkedik el, csupán az ürítést megelõzõ bélmozgásokat közvetlenül megelõzõen. Viszont elõfordulhat, hogy kisebb mennyiség mégis visszamarad, különösen akkor, ha a széklet nem volt megfelelõ állagú. A végbél átmosása szeretkezés elõtt sokakban fokozza az ellazulási képességet a tisztaságérzet miatt. Másfelõl viszont vannak, akikben éppen a piszkosság tudata fokozza a tiltottság miatti izgalmat; az õ számukra a szeretkezés elõtti végbéltusolás éppen anti-erotikus.

9. Az anális közösülés nem kell hogy az uralkodás és a megalázkodás szinonimája legyen. Tipikus fõnök-beosztotti ábrázolása azt a képzetet kelti, mintha ez így volna szükségszerû. Kétségtelenül hozzájárul még ehhez a képzethez az a tévedés, hogy az anális szex feltétlen sebesülést okoz. Ráadásul sokak fantáziájában hasonló izgalmat kelt egy uralkodó-szolga viszony elképzelése, mint az anális szexrõl való álmodozás. Vannak, akiket a testi fájdalom önmagában képes izgalomba hozni. Sokak számára éppen az akadályozza meg az anális szex élvezetét, hogy alá-fölérendeltségi viszonyként élik át. A kiszolgáltatottság, illetve talán a behódolás és a megalázkodás képzete okozza, hogy a végbélnyílás izmai védekezõn megfeszülnek. Ezeknek az embereknek még inkább el kell lazulniuk, és csak akkor lesz az anális szex számukra elfogadható, ha nem a partnerük erõlteti rájuk, hanem önmaguktól találják élvezetesnek.

10. Az anális szex nem csak biztonságos, hanem jótékony is. Az anális erotika tabu jellege onnan származtatható, hogy még az orvosok között is általánosan él a hiedelem, miszerint az anális szex szükségszerûen veszélyes. Ezzel szemben leszögezhetjük, hogy a végbél ingerlése egyáltalán nem vezet fizikai sérüléshez, amennyiben a résztvevõ partnerek elkerülik a fájdalom okozását, sosem alkalmaznak kényszert, és nem használnak kábítószert. Veszélyt jelenthet még a nemi betegségek terjesztése. Valamennyi közismert nemi betegség kankó, szifilisz, herpesz meg tudja támadni a végbelet is. Élõsködõk, baktériumok valóban fertõzhetnek, amennyiben ürülék kerül valakinek a szájába vagy a hüvelyébe. Az AIDS már összetettebb probléma. A HIV vírus a spermából vagy a vérbõl valóban átkerülhet egy vírushordozóból partnere véráramába egy parányi hámsérülésen keresztül. Ennek a veszélynek elkerülése érdekében az anális közösülés soha ne történjen ad hoc jelleggel. Azok, akik élvezetüket lelik az anális szexben, mindig hordjanak magukkal kondomot. A közösülést csak gumióvszer használatával szabad megkezdeni, és az aktus során mindvégig ügyelni kell annak megfelelõ használatára és épségére. Két egészséges ember monogám kapcsolatában a végbélen keresztüli fertõzés veszélye minimálisra csökkenthetõ. Férfiak és nõk ezreinek vannak krónikus orvosi problémáik a végbelükkel kapcsolatosan, amelyek mind elkerülhetõk lennének, ha az ezzel kapcsolatos negatív beállítottságukat meg lehetne változtatni. Ehhez azonban elengedhetetlen a végbél mint erogén zóna elfogadása.

Análisan, tisztán (végbéltus-módszerek)

Ha nem akarsz csalódást okozni partnerednek, a legfontosabb, hogy felkészülj egy szeretkezéssel járó randira. Először is helyes, ha elmész WC-re (nem baj, ha már voltál ma, meg lehet próbálni újra. Pláne, ha ez előző órákkal, vagy fél nappal ezelőtt volt). Különösen fontos ez, ha érzed, hogy van székelési ingered (ami elviekben reggel szokott jelentkezni, de a gyakorlatban bármikor). Utána nagyon alaposan tisztálkodni kell, nem elég egy gyors „beugrom a zuhany alá”. A legalsó bélszakaszt sokan a zuhannyal is át szokták öblíteni. A zuhanyrózsa fejét lecsavarják a csőről (vigyázz, ne szóródjon el a tömítés, azt is vedd ki), és megfelelő hőfokúra és nyomásúra állítva a vízsugarat (a víz ne erősen lövelljen ki a csőből, csak éppen csordogáljon), azt a végbélnyíláshoz vezetik 2-3 másodpercre. A behatoló vízsugár átmossa a bélfal alsó szakaszát, teljesen leoldja a bélfalról a bélsármaradványokat. Ezután más teendő nincs, mint kilépni a zuhanyfülkéből (vagy a fürdőkádból), és ráülni ismét a WC-kagylóra (pechje van annak, akinek a lakásában a fürdőkád és a WC-kagyló nem egy helyiségben vannak). Az eltávozó vízsugár mindent kivisz, ami nem odavaló.

A műveletet többször meg lehet ismételni, míg a távozó víz kristálytiszta nem lesz. A bélfal alsó szakaszának átmosása egyáltalán nem ritka az egészségügyben, pl. szülés, egyes műtéti beavatkozások, vizsgálatok előtt kötelező. Ott a beöntést megfelelő szerkezettel végzik. Ezt a kiválóan helyettesíteni lehet a zuhanyrózsával. A testedbe hatoló vízsugár eleinte furcsa érzés, de nagyon hamar meg lehet szokni és a műveletet követően a tisztaság egyedülálló érzését tapasztalhatod meg. A colon cleanse kúrák (melyeket Magyarországon már több terápiás intézetben folytatnak) hasonló elven alapulnak, csak sokkal alaposabban tisztítanak és azok nem csak a vastagbél legalsó szakaszát, hanem az egész vastagbélszakaszt mossák át.

Nagyon figyelj oda, mennyi vizet engedsz egyszerre a testedbe, ezért nem szabad erős sugárban folyatni a vizet a zuhanyból. Egy-egy átöblítéshez semmi esetre sem szabad 2-400 ml-nél több vizet használni, ez ugye 2-4 dl, vagyis egy nagyobb pohárnyi mennyiség. Inkább többször kell elvégezni a műveletet. Van, aki azt mondja: de hát azzal a zuhannyal csináljam, amivel a hajam mosom, meg a testemet? Nos, a zuhanyrózsa maga nem ér a fenekedhez, ráadásul a cső vége is csak alig, igazából a kitörő vízsugár hatol beléd. Ráadásul (hogy magadat megnyugtasd) megteheted, hogy a zuhanycső végét 96 %-os alkoholba mártod minden mosdást követően. Erre azonban valójában semmi szükség. Semmiféle fertőzést nem kaphatsz el a csőtől (és saját magadtól sem). Sokan ezzel a tisztálkodással egy időben szeretik bekrémezni magukat. Arra vigyázz, hogy ne tegyél sok, és főleg ne illatos testápolót a végbélnyílás környékére, nehogy a rimming művelete alatt párod szájába kerüljön. A legtöbb testápoló íze borzalmas.

Néhány anális praktika, végbéltorna

Azok, akik először próbálják ki az anális szeretkezést, helyes, ha felül kerekednek az első alkalommal, miközben aktív partnerük a hátán fekszik, illetve olyanoknak is tanácsolható ez, akik átlagosnál szűkebbek, vagy ritkán vannak passzív szerepben. Ha ők vannak felül, irányíthatják a behatolást, maguk szabják meg a mozgás ütemét. Ha már egyszer túl vagy az anális szeretkezésen és nem volt kellemetlen, kipróbálhattok más testhelyzeteket is. Nagyon fontos, hogy alaposan ellazuljatok, ez is egy technika, amit meg lehet tanulni. Gyakorlott passzív partnereknek ez szinte azonnal megy, kezdőknek sokkal nehezebben. Az ellazulást a lelkiállapot, idegesség, stb. is befolyásolhatja. Ha hajlamos vagy arra, hogy hamar elmenj szeretkezés közben, akkor itt egy testhelyzet, amivel ezt lassítani tudod: feküdj hasra, engedd, hogy aktív partnered beléd hatoljon, majd zárd össze a combjaidat. Ez a testhelyzet részint megakadályozza, hogy a nemi szervedhez érjen és így gyorsítsa az ejakulációt, másrészt pedig-mivel az összezárt comboktól szűkebb lesz a végbélnyílás és maga a végbél alsó szakasza is, az ő orgazmusát pedig sietteti majd. Ez a pozíció az aktív partnerek számára is nagyon izgató lehet, sokan kedvelik. Így nagyjából szabályozni tudjátok a kielégülésetek idejét. Ha a combjaidon lazítasz, akkor tudsz még egy kis időt adni, ha jobban összezárod, akkor erőteljesebb lesz számára az ingerlés. Ez a testhelyzet akkor is ajánlott, ha aktív partnerünk fáradt, vagy kedvetlen és jelzi, hogy nem tud elmenni az ingerlés ellenére. Ha átálltok erre a pozícióra, általában 4-5 perc alatt elérhető nála is a magömlés.

Ha már voltál passzív helyzetben, tudod mi az a lazaság-érzés, utána a végbél alsó szakaszán. Mivel partnered használta ezt a területet, az kissé kitágul, ezt érzed szeretkezés után. Célszerű naponta többször apró edzéseket végezni. Ne lepődj meg, ezeket az izmokat ugyanúgy lehet edzeni, mint a többit. Ülés, állás közben célszerű többször összehúzni a végbél záróizmait. Az összehúzást 3-4 másodpercig meg kell tartani, majd elernyeszteni. Újabb 3-4 másodperc szünet és lehet újra kezdeni. Egy-egy alkalommal 10-15-ször, naponta sokszor, amikor csak eszünkbe jut. Legyetek „agresszív” passzívak. Ne csak feküdjetek széttett lábbal, hanem irányítsatok is. Különösen akkor fontos ez, ha némiképp határozatlan aktív partnerrel kerültök össze (bármilyen hihetetlen, sok ilyen van, ők is lehetnek félénkek, gátlásosak). Vedd rá, hogy szeretkezzetek többféle pozícióban és helyen. Mondd el neki, hogyan szereted a szeretkezést (gyorsan, lassan)! Mondd el neki, ha azt akarod, hogy a nemi szervedhez érjen, vagy a kezeit másképpen használja! Hidd el, te irányítod a mókát. Te döntöd el mikor kezdődik és fejeződik be. Ha kedvetek van, használjatok segédeszközöket, legnépszerűbbek a műpéniszek (dildo-k). Az ajzószereket a magam részéről elutasítom. A legjobb ajzószer maga a vágy. Használjátok a képzeleteteket.

Egy kis nyelvtan: rimming

Kényes kérdésekrõl, ha tapintatosan is, de beszélni kell. Ha nem élvezed, vagy legalábbis nem mutatsz érdeklõdést az iránt, hogy nyelveddel kényeztesd párod alfelét nos, akkor ez a fejezet nem neked való. A végbélnyílás környékének nyelvvel történõ izgatása nagyon népszerû a meleg kapcsolatokban. Ennek oka talán a kiváltott érzésben keresendõ. A nyelv szerkezete folytán a legmozgékonyabb szerveink egyike. Tud kényeztetõen puha és gyengéd lenni, ugyanakkor a megfelelõ pillanatban keményebb mozdulatokra is képes. Ráadásul sikamlóssága segíti abban, hogy mindenhová odaférkõzzön. Olyan helyekre is eljuthat, ahol a sokkal durvább kéz lényegesen kisebb örömöt okozna. A végbélnyílás tája telve van idegvégzõdésekkel, a legváltozatosabb érzések válthatóak ki belõle. Evidencia persze ennél az örömszerzési formánál az aktust megelõzõ alapos tisztálkodás. Ez annál is inkább fontos mivel a nem, vagy alig látható hámsérüléseken gyulladások, fertõzések alakulhatnak ki az aktusban részt vevõ felek bármelyikénél. Sokan úgy gondolják, hogy ennél az érintkezési módnál (angol nevén: rimming) a legizgatóbb a 69-es testhelyzet, vagyis az azonos idejû adok-kapok. Ez nagyon erotikus élmény lehet valóban, ám vannak olyan emberek, akik nem tudnak egyidejûleg adni és átélni is szexuális élményt, mert képtelenek kétfelé koncentrálni. Ilyenkor helyes lehet, ha a partnerek felváltva izgatják egymást. Ha a 69-es testhelyzetet választjuk, akkor lehet oldalt fekvõ helyzetben, vagy úgy, hogy egyik partner a hátán fekszik, míg a másik rajta. Ha elfárad valamelyik fél, helyet cserélhetnek, vagy áttérhetnek egy kevésbé fárasztó szexuális gyakorlatra. Az is alapvetõ kérdés és ez valamennyi szexuális praktikára vonatkozik, hogy soha nem erõltethetjük rá partnerünkre! Ha valamit nem kíván önként megtenni, ódzkodik, halogatja, akkor leghelyesebb, ha belenyugszunk abba: ehhez nincs kedve, és ne erõltessük a dolgot tovább. Az sem helyes magatartás, hogy bármit elvárunk a partnerünktõl. Az, hogy mi megteszünk neki valamit az ágyban önként, õt semmire nem kötelezi! Tehát ne vegyük magától értetõdõnek, hogy ha mi pl. orálisan izgatjuk, azt neki is kötelessége megtenni, mert nem így van. Szex közben ne tekintsük tabunak a beszélgetést. Egyszerû, rövid, halk mondatokkal ne romboljuk össze az aktus érzelmi töltését, viszont partnerünknek tudomására hozhatjuk, mi a jó nekünk, mit tegyen, vagy mit ne tegyen. A legtöbb embert alaposan felizgatja, ha partnere hangosan kimutatja mennyire élvezi az együttlétet. Ezek olyan dolgok, amiket meg kell beszélni egymással, persze nem rohanva, a reggeli kávé és az indulás közti 10 percben, hanem nyugodtan, oldottan, összebújva. A rimming persze megkíván némi hajlékonyságot a partnerektõl, de egyáltalán nem kivitelezhetetlen. A testhelyzetek és módok kivitelezésének ismét csak a fantázia szabhat határt. Az izgatás kezdetekor szét kell választani a farpofákat és a nyelvvel kezdetben nagyon finoman és érzékien, késõbb jóval határozottabban ingerelhetjük a végbélnyílás környékét. Minél határozottabb mozdulatokat teszünk, annál jobban élvezi majd párunk. Vigyázzunk, semmi szükség a durvaságra, a testnek ez a része egyébként is nagyon érzékeny. Minél jobban benedvesítjük nyelvünkkel a végbélnyílás környékét, annál könnyebben megy a rimming. Különösen izgató érzést vált ki belõle, ha lassan, forrón kilégzünk-mintegy a nyelvvel történõ izgatás megszakításaként. A nyelvcsapások sebességének (gyors, lassú) illetve irányának (le, fel, oldalsó irányban) váltogatásával más-más típusú érzést válthatunk ki. A folyamatot megszakíthatjuk olykor, ilyenkor simítsuk meg a hátsóját, határozott mozdulattal markoljunk bele (a fenék erõteljesebb fogásokat kíván), akár finoman bele is haraphatunk. A legtöbb férfi számára a végbélnyílás és a herék közötti néhány centiméteres gáttájék egy hiperszenzitív terület. Ezen a területen különösen figyeljünk nyelvünk használatára. A rimming folyamatát kombinálhatjuk némi „kézimunkával”, hiszen kezeink tökéletesen szabadok. Heréit, hímvesszõjét izgathatjuk velük. Mielõtt partnerünk heréihez érünk, tenyerünket erõteljesen dörzsöljük össze 5 másodpercig. A kezünk ilyenkor felmelegszik, és nagyon kellemes lesz számára az érintés. Hideg kezekkel soha ne nyúljunk a herékhez! Rimming közben nagyon izgató partnerünk számára, ha hímvesszõjén finom, maszturbáló mozdulatokkal játszunk, ennek a kettõs ingerlésnek a hatása szinte varázslatos. A cél elsõsorban nem az ejakuláció, ez csak elõjáték, de semmi baj nem történik, ha barátunk közben „elszáll”. Kis pihenõ után újrakezdhetõ a dolog. Ha ujjunkat használjuk, mindig nyálazzuk be, és gyõzõdjünk meg róla, hogy nem hosszú, vagy csorbult-e valamelyik körmünk. Fájdalmat okozhatsz vele partnerednek. Ráadásul az ujjaidon lévõ bõr is sokkal durvább, mint a nyelved, ezért csak alapos nyelves elõkészítés után kezdd el használni ujjaidat. Ha partnered aktív, akkor egészen különleges élményben lehet része, ha „ott” egy nyelv izgatja, vagy egy ujjat érezhet magában. Ez számára bizonyára szokatlan, de minden bizonnyal nem rossz érzés. Ha a partnered passzív, és inkább szokva van az ilyesmihez, akkor akár két (vagy több) ujjal is belenyúlhatsz, de mindig lény nagyon óvatos, és gondoskodj a síkosításról! A legkülönlegesebb ingerlési mód talán, amikor a partneredbe finoman belenyúlsz, és közben orálisan izgatod. Ha megfelelõen össze tudod hangolni a mozdulatokat, sohasem látott élményben részesítheted. Ha nincsenek ellenérzéseid, engedd, hogy ilyenkor a szádban élvezzen el. Örökké hálás lesz érte. A jól elvégzett rimming szinte szexuális függõséget válthat ki partneredbõl. Igyekezz gyakorolni és meglátod, a technikád egyre jobb lesz majd. (Joey-www.gay.hu)

Meleg bélszindróma

Fõként azokat a férfiakat érinti, akik szexuális örömszerzés okából tárgyakat helyeznek el végbelükbe. A fenti szokás károsítja a végbélnyílást és a végbelet, tályogot, fisztulákat - állandó váladékozás az anusból - idéz elõ.

Végbél fisztulák

A végbélnyílás falának berepedése. Többnyire a rendkívül kemény széklet áthaladása eredményezi. Az "akut" fisszura csak a nyálkahártya legkülsõ felszínét érinti. Ha ez nem tûnik el néhány nap alatt, "krónikus" fisszura lesz belõle, ami már mélyebbre terjed. Ez nagy fájdalmat okoz és intenzív kezelést igényel.