A fiúk a klubból (Queer as folk)

Amerikai filmsorozat. 2000-2005. Rendező: Michael DeCarlo, Kelly Makin és mások. Szereplők: Gale Harold, Randy Harrison, Hal Sparks, Robert Gant, Peter Paige, Scott Lowell, Sharon Gless...

A sorozat a pennsylvaniai Pittsburgh városában játszódik. Michael, Ted, Emmet és Brian szokásos esti bulijukat töltik a Babylon nevű meleg discoban, amikor megjelenik a 17 éves Justin Taylor abban reménykedve, hogy aznap este elveszíti szüzességét. Ettől kezdve egy meleg, szerelmi sokszög kibontakozásának lehetünk tanúi, s a néző megismerheti a melegek életét. A sorozat nyíltan megmutatja a szexet is. Kapható DVD-n!

A szenvedély iskolája (L'école de la chair-The School of Flesh)

Francia-belga dráma. 1998. Rendező: Benoît Jacquot. Szereplők: Vincent Martinez, Isabelle Huppert.

Quentin egy melegbárban dolgozik. A fiatal srác kisiklott életű, céltalan, ráadásul biszexuális. Megismerkedik Dominigue-kel, az idősebb nővel, aki tökéletesen az ellentéte: sikeres és független, igazi mai párizsi hölgy, aki divatszalont vezet.Mégis végetes szerelembe esnek egymással, a testi és lelki szenvedély ledönti a korlátokat.

Az én szép kis mosodám (My Beautiful Laundrette)

Angol dráma. 1985. Rendező: Stephen Frears. Szereplők: Gordon Warnecke, Daniel Day-Lewis.

A pakisztáni bevándorló, Omar (Gordon Warnecke) feladja tanulmányait, hogy saját lábára álljon. Mosodát nyit London egyik lerobbant negyedében volt iskolatársa és szeretője, Johnny (Daniel Day-Lewis) segítségével. A lepusztult pucerájból csúcsminőségű mosodát varázsolnak, ám Johnny skinhead-szimpatizáns cimborái nem nézik jó szemmel a vállalkozást, s a pakisztániak is ódzkodnak a két fiú barátságától. Az összeütközés elkerülhetetlen.

Álmatlanságaim hercege (Dream for an Insomniac)

Amerikai romantikus film. 1998. Rendező: Tiffanie DeBartolo. Szereplők: Mackenzie Astin, Michael Landes, Ione Skye, Jennifer Aniston.

Álmatlanságban szenved a San Francisco-i kávézó pincérnője. Szürke világa azonnal sokszínűvé változik, amikor besétál munkahelyére a nagy Ő: az új kolléga. A fiú képtelen írni, holott író szeretne lenni. És mivel San Franciscoban vagyunk, a lány unokafivérének sem fenékig tejfel az élete: meleg, de ezt a családja nem tudja...

Búcsúmulatság (It's My Party)

Amerikai dráma. 1995. Rendező: Randal Kleiser. Szereplők: Eric Roberts, Gregory Harrrison, Oliwia Newton-John és egy csomó meleg srác!!!

Amikor a HIV-fertőzött, homoszexuális építésznél, Nicknél (Eric Roberts) agytumort diagnosztizálnak, ami néhány napon belül vegetáló élőhalottá változtatja, szinte azonnal kész a döntés. Rendez egy legutolsó bulit, ahol elbúcsúzik mindenkitől, aki valaha valamit jelentett neki, aztán túladagolja kedvenc altatóját és meghal.

Bűnös szerelmesek (Les Amants criminels)

Francia bűnügyi film. 1999. Rendező: Francois Ozon. Szereplők: Jérémie Renier, Salim Kechiouche, Miki Manojlovic, Natacha Régnier.

Alice és Luc elhatározza, hogy megölik osztálytársukat, Saidot. Az erdőbe menekülnek, hogy elrejtsék a holttestet. A fák közül azonban egy szempár mindent lát, s a gyilkosokból áldozatok lesznek, elsősorban a fiú...

Dorian Gray

Andol filmdráma. 2009. Rendező: Oliver Parker. Szereplők: Ben Barnes, Colin Firth.

Londonba utazik Dorian Gray. A szép és tapasztalatlan ifjú találkozik Lord Henry Wottonnal, aki bevezeti a viktoriánus London pezsgő társadalmi életébe. Amikor Dorian meglátja a róla készült festményt, ráébred önnön szépségére. Minden vágya, hogy örökké így nézzen ki. Ezért mindenre hajlandó, arra is, hogy akár szerződést kössön az ördöggel. A lelkét adja az örök fiatalságért cserébe. A lord hatására az ártatlan, tiszta lelkű Dorian egyre inkább az élvezetek rabja lesz, alámerül a félvilági nők és az ópiumbarlangok világába. Oscar Wilde regényébő...

Édes hármas (Threesome)

Amerikai vígjáték. 1994. Rendező: Andrew Fleming. Szereplők: Stephen Baldwin, Josh Charles, Lara Flynn Boyle.

Alex (Lara Flynn Boyle), aki diáklány, a számítógép hibájából fiús kollesz szobába kerül, s két sráccal kénytelen együtt lakni. Természetesen másodpercek alatt beleszeret Eddybe (Josh Charles), aki viszont homoszexuális és érzelmei inkább a kis csapat harmadik tagja, Stuart (Stephen Baldwin) felé húzzák, aki kétségkívül dögös pasi. Az viszont Alexen kívül nem tud másra gondolni.

Édes őrültség (Pedale douce)

Francia komédia. 1996. Rendező: Gabriel Anghion. Szereplők: Richard Berry, Patrick Timsit, Jacques Gamblin, Fanny Ardant.

A bankár Adrien meleg, de plátói szerelemben ég Eva, a homoszexuális éjszakai klub tulajdonosa iránt, ám érte Adrien főnöke, Alexandre is rajong, akinek felesége, Marie egy napon azt hiszi, férje meleg, mert rendszeresen Eva klubjába jár... Ebből a káoszból azután kikerekedik egy csomó geg és bonyodalom.

Feküdj le kutyákkal... (Lie Down with Dogs)

Amerikai film. 1994. Rendező: Wally White. Szereplők: Wally White, Randy Becker, Bash Halow, Ken Bonnin.

Tommy (Wally White) jobb sorsra érdemes, diplomás New York-i fiatalember, aki piti pénzért szórólapokat osztogat a Times Square-en. Majd egy nap elege lesz az egészből, legfőképpen a heteroszexuálisokból. Legalább egy nyáron át jól akarja magát érezni, s az elviselhetetlen nagyvárosból a Massachusetts-beli Princetownba rándul ki egy felhőtlen, lehetőleg tartalmas vakáció reményében. A tárcája nem igazán duzzad, de a férfiassága annál inkább. Éppen csak megérkezik, s máris megízlelheti a korlátlan lehetőségek melegházának paradicsomát. Forró nyáresti bulik, csupa homok tengerpart, szerelmek, csalódások, szex töméntelen mennyiségben és persze kizárólag gumival. Férfiak, férfiak, férfiak..

Fülledtség (Bound)

Amerikai thriller. 1996. Rendező: Larry és Andy Wachowski. Szereplők: Jennifer Tilly, Gina Gershon, Joe Pantoliano.

A börtönből szabaduló, leszbikus Corkyt roppantul zavarja, hogy szomszédasszonya, az ennivalóan cicás Violet egy férfival, mégpedig Caesarral, a maffia nyálas könyvelőjével él együtt. A két csaj úgy dönt, hogy Caesart megkönnyítik kétmillió dollárral, azután szépen lekoptatják. Az akció véres és groteszk következményekkel jár.

Hálószobák és előszobák (Bedrooms and Hallways)

Amerikai komédia. 1998. Rendező: Rose Troche. Szereplők: Kevin McKidd, Tom Hollander, Hugo Weaving, James Pureloy.

A londoni, homoszexuális Leo, arról álmodozik, hogy végre megtalálja a nagy őt, ám ezért egy szalmaszálat sem mozdít. Főnöke megelégeli szenvedéseit és rábírja, hogy csatlakozzon egy heterogén társkeresőhöz, amelynek olyan oszlopos tagjai vannak, mint a homofób John és a "fél litert köpő" tesztoszteronkirály, Terry. Leo figyelmét a szakítófélben lévő, hetero Brendan kelti fel, s felfedi előtte érzelmeit. Brendan nem utasítja el Leo közeledését, épp ezért leírhatatlan a meglepődés, amikor a kompánia erdei kirándulásán kiderül...

Horrorra akadva, avagy tudom kit ettél tavaly nyárson (Scary Movie)

Amerikai komédia. Rendező: Keenen Ivory Wayans. Szereplők: Jon Abrahams, Shawn Wayans, Lochlyn Munro.

Ne vedd fel a telefont! Ne nyisd ki az ajtót! De sikíts, ha tudod, mi tettél tavaly Halloweenkor! Hat jóbarát sosem felejti el azt az egy évvel ezelőtti éjszakát, amikor figyelmetlenségükben elgázoltak egy ártatlan járókelőt. Halálos bűnüket egészen egy éven keresztül képesek titkolni, ám ekkor váratlanul lesújt rájuk az ítélet. A Tudom mit tettél..., a Sikoly-sorozat és más rémfilmek paródiája egy meleg szálat is végigfuttat a történeten, az egyik hős ugyanis meleg, amit eléggé ügyetlenül, de annál komikusabban próbál titkolni.

Húszévesek (Passato prossimo)

Olasz tragikomédia. 2003. Rendező: Maria Sole Tognazzi. Szereplők: Claudio Gioé, Claudio Santamaria, Ignazio Oliva, Pierfrancesco Favino.

Öt régi osztálytárs, két lány és három fiú - közülük az egyik meleg - vonul ki a városból egy baráti hétvégére. Az óhatatlan nosztalgia hatalmába keríti őket, de hamar kifogynak a közös múltból. Az egyéni múltak már nem annyira színesek, mint ahogy mindenki megálmodta akkor magának. A jelenüket kicsit szégyellik, így hát a jövőt is szebbre festik. Finom film a barátság erejéről, a hétköznapi rítusok megtartó erejéről, az apró dolgok iránti szeretetről. Sokak kedvére visszatérő elem a tiszta költészet és a megindító zenei aláfestés.

Jeffrey

Amerikai komédia. 1995. Rendező: Christopher Ashley. Szereplők: Steven Weber. Michael T. Weiss, Patrick Stewart.

Jeffrey, a New York-i meleg srác, kisegítő pincér, az AIDS miatti pániktól kétségbeesve megesküszik rá, hogy mostantól a szex minden formájától tartózkodik, és akkor egyszer csak találkozik álmai partnerével, aki ráadásul fülig szerelmes bele. De hogy ne legyen elég a bajból, rajongása tárgya Steve (Michael T. Weiss - két lábon járó tesztoszteron bomba) HIV-pozitív.

Kinsey

Amerikai-német dráma. 2004. Rendező: Bill Condon (meleg művész). Szereplők: Liam Neeson, Chris O'Donell, Peter Sarsgaard, Timothy Hutton.

"Mikor szeretkeztél utoljára? Milyen nemű volt a partnered? Melyek a kedvenc pozitúráid? Alá, fölé vagy mellérendelt szerepben szereted csinálni? Miről szoktál fantáziálni?" - kérdések, amelyekről nagyon ritkán beszélünk őszintén, s amelyek egy fél évszázada feje tetejére állították a nagy Amerikát. A film Alfred C. Kinsey híres tanulmányáról s magáról a szerzőről szól, de elsősorban a korról, ahogyan a kutatás eredményét fogadta.

Kiss Kiss, Bang Bang

Amerikai bűnügyi komédia. 2005. Rendező: Shane Black. Főszereplők: Robert Downey Jr., Val Kilmer.

A sztori is akcióban és humoros szituációkban bővelkedő filmet ígér: Robert Downey Jr. kispályás betörőt alakít, aki véletlenül egy filmforgatás szereplőválogatása közepébe csöppen. Olyan jól hozza a rosszfiút, hogy sikert arat, és mindjárt beosztják egy valódi - és történetesen meleg - detektív (Val Kilmer) mellé, hogy elsajátítsa a szerephez szükséges alvilági fortélyokat. A betörő a detektív oldalán hamarosan egy bonyolult gyilkossági ügy kellős közepén találja magát, ráadásul egy feltörekvő színésznővel együtt....

Leó kéglije (El cuarto de Leo)

Uruguayi-argentin filmdráma. 2009. Rendező: Enrique Buchichio. Főszereplők: Martín Rodríguez, Gerardo Begérez, Cecilia Cósero.

A Montevideóban élő Leo jóképű huszonéves férfi, aki az utóbbi időben elhidegült barátaitól, barátnőjétől. Depressziójának oka, hogy bár sokáig küzdött ellenne, immár belátta, ő valójában a fiúkhoz vonzódik. Titokban az interneten próbál ismerkedni, de amikor eljönne a konkrét randevú ideje, inába száll a bátorsága. Elkezd pszichológushoz járni, mert szíve mélyén még mindig problémaként tekint nemi identitására. Közben újra találkozik egykori osztálytársnőjével, aki bár más jellegű, de szintén súlyos magánéleti problémákkal küzd...

L. I. E.

Amerikai filmdráma. 2001. Rendező: Michael Cuesta. Szereplők: Paul Dano, Bruce Altman, Billy Kay, Brian Cox

Az L.I.E. a kamaszkori identitáskeresésről szól. Főhőse, a tizenöt éves Howie, akinekfelnőtté válását nehezíti, hogy rá kell ébrednie saját homoszexualitására. Megkapó jelenetekben látjuk, ahogy Howie fokozatosan felfedezi önmagát. Barátja, Gary az első kapocs a szexuális orientációja tudatosítása felé. A meleg prosti fiú már mindenkinek megvolt a városban, csak Howie az, akivel teljesen plátói a viszonyuk. Howie-nak elég, ha nézi Garyt vizelés, hülyéskedés, avagy "munka" közben, nem akarja igazán megszerezni magának a fiút, nem szerelmes belé. Gary modellként szolgál, őt figyelve Howie rájön, hogy benne is megvan az, ami Garyben. A fiúk jövedelemforrása, hogy rendszeresen betörnek a környék házaiba. Big John (Brian Cox) majdnem elkapja őket. Innentől kezdve furcsa macska-egér játék kezdődik közöttük, Howie rettenetesen fél a nagydarab, fenyegető fellépésu fickótól, ugyanakkor vonzalmat is érez iránta. Big John ugyanis a zsenge fiúcskákra bukik, és ezt az első pillanattól fogva egyértelművé is teszi Howie előtt. Mégsem kezd ki a kiszolgáltatott helyzetben levő fiúval.

Macska a forró bádogtetőn (Cat on a Hot Tin Roof)

Amerikai dráma. 1958. Rendező: Richard Brooks. Szereplők: Paul Newman, Elizabeth Taylor.

A gazdag ültetvényes hírében álló Big Daddy Pollitt 65. születésnapját ünnepli. Nem felhőtlen az ünnep: az orvos nem sokkal korábban állapította meg a férfiról, hogy rákos. Pollitt két fia, Brick és Gooper családjukkal együtt érkeznek felköszönteni apjukat. Gooper látszólag mintafiú: ő és felesége már számos unokával ajándékozták meg az öreget, így titokban arra számítanak, hogy nekik jut majd az örökség. Big Daddy kedvence azonban mégis inkább Brick, aki életvitelével éppen ellentéte bátyjának: mióta legjobb barátja öngyilkos lett, szüntelenül iszik és feleségétől is elhidegült. Tennessee Williams drámájáról többen azt tartják, a homoszexualitás kérdéskörét boncolgatja, mert a férj valójában meleg.

Madárfészek (The Birdcage)

Amerikai vígjáték. 1996. Rendező: Mike Nichols. Szereplők: Robin Williams, Nathan Lane, Hank Azaria.

A nős és egyértelműen heteroszexuális Armand egy miami éjszakai transzvesztita bár tulajdonosa. Húsz éve él együtt Starina nevű férfi dívájával. A pár már egy fiút is felnevelt az évek során, aki Armand egyszeri heteroszexuális kilengéséből származik. A kis Val most már nagy, és meg akar nősölni - és persze pont egy ókonzervatív szenátor lányát szemelte ki feleségül.

Mianyánk kivan (Reinas)

Spanyol romantikus vígjáték. 2005. Rendező: Manuel Gómez Pereira. Szereplők: Gustavo Salmerón, Unax Ugalde, Hugo Silva, Paco León, Daniel Hendler, Raúl Jiménez, Jorge Perugorría.

A világ első homoszexuális esküvőjére készülnek Spanyolországban: valójában nem is egyre; többszörös szertartás lesz, ahol a házasulandó fiúk családjai is megjelennek majd. A film hat fiú, öt anya és egy apa szereplésével az esküvők előtti hétvége eseményeit meséli el. Lesz itt egy zsaru, egy elveszett kutya, egy teniszezőnek öltözött férfi, egy fürdőköpenyes nő, egy szerelmes szakács, egy szívroham, leesés a lépcsőről, egy eltévedt lövés, egy pszichiáter, legénybúcsú, az éjszaka királynője... és mindez csak a kezdet!

Mielőtt leszáll az éj (Before Night Falls)

Amerikai filmdráma. 2000. Rendező: Julian Schnabel. Szereplők: Javier Bardem, Olivier Martinez, Andrea Di Stefano, Johnny Depp...

A film Reynaldo Arenas kubai meleg író önéletrajzi műve alapján készült, amely a diktatúrát mutatja be a homoszexuálisok szemszögéből. A kis Reinaldo nyomorban nő fel a szigetországban. Kamaszként nekivág a nagyvilágnak. Később, mint mindenki, Fidel Castro híve, de különc viselkedése miatt hamar társadalmon kívülivé válik. Könyvet ír, sikerül Amerikába jutnia, de művei csak halála után három évvel aratnak nemzetközi sikert. 1990-ben halt meg New Yorkban.

Mindenki másképp kívánja (Der bewegte Mann)

Német filmvígjáték. 1994. Rendező: Sönke Wortmann. Szereplők: Til Schweiger, Joachim Król, Rufus Beck, Katja Riemann.

Amikor Doro (Katja Riemann) kiteszi hűtlen barátja szűrét (sármos, és jó a feneke: Til Schweiger), Axelnek nincs hova mennie. És mivel véletlenül megismerkedik a meleg Norberttel (Joachim Król), nála keres menedéket - amit azonnal meg is lel, mert Norbert szerint Axel a legizgatóbb férfi Brad Pitten innen és túl. A kritika szerint a film az ösztönök és érzelmek káosza.

Múlt nyáron, hirtelen (Suddenly, last Sommer)

Amerikia dráma. 1959. Rendező: Joseph L. Mankiewicz. Szereplők: Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Katharine Hepburn.

A Tennessee Williams színműve alapján készült filmben Taylor fiatal társalkodónőt játszik, aki Mrs. Venable-t (Hepburn) és elkényeztetett fiát (Montgomery Clift) elkíséri Észak-Afrikába, ahol aztán iszonyatos élményben van része: a homoszexualitásra hajlamos költő észak-afrikai fiúkat használ fel vágyai kielégítésére. S ez lesz a veszte. A fiúk megölik, és részben fel is falják, a társalkodónőnek pedig ezt végig kell néznie. Az anya, Mrs. Venable a pszichiátria malomkövei között próbálja örökre elhallgattani idegileg összeroppant kísérőjét. Az ifjú hölgynek azonban egy orvos segítségével mégis sikerül elmesélnie a történteket, és ezzel végleg leküzdenie a sokkját.

Nagy Sándor (Alexander)

Amerikai történelmi dráma. 2004. Rendező: Oliver Stone. Szereplők: Colin Farrell, Anthony Hopkins és még sokan mások.

Nagy botrányt keltett Oliver Stone filmje. A macedón hőst ugyanis - ragaszkodva a történelmi tényekhez -, homoszexuálisként ábrázolja. Görögországban hatalmas tiltakozásokat váltott ki az alkotás még a bemutatója előtt. A film készítői végül is engedtek a nyomásnak, kivágták a végső verzióból a sikamlósabb részeket - ezzel előidézve a film bukását. A főszerepet játszó Colin Farrell is ezzel magyarázta a háborús dráma bukását. Kár érte, de azért érdemes megnézni!

Nem ér a nemem! (The Opposite of Sex)

Amerikai krimi. 1998. Rendező: Don Roos. Szereplők: Christina Ricci, Martin Donovan, Ivan Sergei, Lyle Lovett, Johnny Galecki.

Deedee tizenhat évesen meglép otthonról és mostohafivéréhez, Billhez költözik, akinek annyira az agyára ment a tanársága, hogy beszélgetés közben a nyelvtani hibákat is kijavítja. Deedee azon nyomban ráhajt Bill fiúszeretőjére, Mattre - de nem titkolja, hogy szerinte minden homokos hülye. Lenyúlja Bill pénzét és lelép bátyja szeretőjével. És csak akkor derül ki, hogy nemcsak a pasikat verte át, hanem a nézőket is, amikor a hotelszobában váratlanul eldördül egy lövés.

Német pite (Sex Up - Jungs haben´s auch nicht leicht)

Német vígjáték. 2003. Rendező: Florian Gärtner. Szereplők: André Kaminski, Joseph Bolz, Jacob Matschenz.

Ziegler, Sven és Adam teljesen átlagos kamaszok, akik a serdülő korba érvén másra sem tudnak gondolni, mint hogy minél közelebb kerüljenek a másik nemhez. Sven-nek ugyan van barátnője, de a fiú valamiért tétovázik. Adam is nagyon gátlásos. Egy rosszul sikerült éjszaka után azonban rájuk mosolyog a szerencse, egy trópusi virág formájában. A virág ugyanis egy nedvet termel, amit ha elfogyaszt az ember, pár perc eltelte után az első útjába eső emberrel ágyba bújik. A srácok először magukon próbálják ki, de kiválasztottjukat szem elől tévesztik, ennek pedig az lesz az eredménye, hogy Sven és Ziegler egy viharos csók után egymásnak esik az iskolaudvaron… És ez még nem minden! Lesznek még a filmben meleg pillanatok!

Nulladik lakosztály (Apartment zero)

Angol - argentin thriller. 1988. Rendező: Martin Donovan. Szereplők: Hart Bochner, Colin Firth.

Argentína, a katonai hunta bukását követő időszak, a főváros, Buenos Aires, s egy művészmozi, ami egy magába zárkózott, meleg fiatalember tulajdona. Anyagi gondok miatt kénytelen kiadni lakásának egyik szobáját, az úgynevezett nulladik lakosztályt. Egy vagány szívtipró költözik oda, aki csakhamar felismeri a helyzetet, s a sráccal kegyetlen játékba kezd.

Otthonom Idaho (My Own Private Idaho)

Amerikai dráma. 1991. Rendező: Gus Van Sant. Szereplők: River Phoenix, Keanu Reeves, James Russo.

Gus Van Sant filmje vizuálisan gyönyörű road-movie. Két utcai prostituált életét követi nyomon: Mike (River Phoenix), a fiatal meleg srác mániákusan keresi elveszett anyját, barátja, Scott (Keanu Reeves) pedig - aki egy egészen más világból jött - a szigorú apa és a hatalom elleni lázadásban kerül utcára. Mindkét fiú az otthont keresi. Életük különböző irányból indul, egy ponton találkozik, hogy azután ismét ellentétes irányba haladjon tovább.

Philadelphia

Amerikai dráma. 1993. Rendező: Jonathan Demme. Szereplők: Tom Hanks, Denzel Washington.

A film egy fiatal, sikeres ember története, akinek felfelé ível a karrierje, s a munkatársai között is népszerű. Egycsapásra megváltozik azonban a helyzet, amikor kiderül, hogy AIDS-beteg. Barátai elfordulnak tőle, munkahelyéről kirúgják. Egy reménye marad csupán, a bírósági per, amit feltétlenül meg kell nyernie.

Play Dead

Amerikai vígjáték. 2001. Rendező: Jeff Jenkins. Szereplők: Nathan Bexton, Jason Hall, Sherrie Rose.

Dale Spitler (Nathan Bexton) egy átlagos amerikai srác, annyiban különbözik csak a többiektől, hogy meleg és ezt nyíltan is vállalja. Raymond Haver (Jason Hall) ugyancsak átlagos diáknak mondható, de a másik fajtából: ő a sikeres sportoló, akire buknak a nők. Dale is reménytelenül szerelmes a fiúba. Azután történik egy közlekedési baleset, aminek következtében Dale úgy érzi, most végre az övé lehet az annyira áhított srác.

Querelle

NSZK-francia dráma.1982. Rendező: Rainer Werner Fassbinder. Szereplők: Brad Davis, Franco Nero, Jeanne Moreau.

A film az első kísérletek egyike, hogy a melegséget, mint témát, bevigye a művészfilmbe. A film egy kikötőben játszódik, ahol a tengerészek kihasználva azt, hogy a szárazföldön vannak, eszközt nem válogatva keresik a pénzt: a testük áruba bocsátásával is. A film főszereplője Brad Davis volt, akit a homo-szerepe miatt megbélyegeztek, pletykák keringtek melegségéről, amit sokak szerint az is alátámasztott, hogy 42 évesen AIDS-ben hunyt el 1991-ben.

Rossz nevelés (La Mala educación)

Spanyol film. 2004. Rendező: Pedro Almodóvar. Szereplők: Gael García Bernal, Fele Martínez, Daniel Giménez Cacho.

Pedró Almadóvar filmje ezúttal is a tabukat döntögeti: egyház, homoszexualistás, pedofília. A film főszereplője egy fiatal filmrendező, aki saját emlékei alapján készül művét elkészíteni. A néző csak kapkodja a fejét, hogy mi is a filmben a valóság síkja, mi a múlt és mi a képzelet. Végül persze összeáll a kép, amiért érdemes megnézni a mozit.

Szeress, ha tudsz! (Playing by Heart)

Amerikai dráma. 1998. Rendező: Willard Carrol. Szereplők: Ryan Philippe, Anthony Edwards, Dennis Quaid és még sokan mások.

A film cselekménye öt szálon fut. Egy idős házaspár, egy színházi rendező és egy szimpatikus fiatalember, egy diszkóban lebzselő magányos szépség és egy zárkózott srác, egy hotelekben randizó nős férfi és egy férjes asszony, valamint egy AIDS-ben haldokló fiú és édesanyja érzelmi életébe nyerünk bepillantást. A végén kiderül, a történetek összetartoznak.

Teljes napfogyatkozás (Total Eclipse)

Francia-angol életrajzi film. 1995. Rendező: Agnieszka Holland. Szereplők: Leonardo DiCaprio, Davis Thewlis.

A film a két francia költő Arthur Rimbaud és Paul Verlaine mozgalmas, energiától és szerelemtől majd kicsattanó életútját követi nyomon, amely veszekedésektől, egzisztenciális problémáktól sem mentes.

Törökfürdő (Hamam - Turkish Bath)

Olasz-török-spanyol filmdráma. 1997. Rendező: Ferzan Ozpetek. Szereplők: Alessandro Gassman, Carlo Cecchi, Halil Ergün...

Francesco a magabiztos és független fiatal építész feleségével, Mártával dolgozik Rómában. Egy nap levelet kap a Török Nagykövetségtől, amelyben harminc éve Isztambulban élő nagynénje haláláról értesítik. Felesége sürgetésére odautazik, és kiderül, hogy öröksége egy törökfürdő. A kezdeti idegenkedés után egyszerre csak magával ragadja ez a világ, amely teljesen más, mint az addig megszokott életstílusa. Úgy dönt, hogy marad, hisz rátalál a szerelemre, amely egy kicsit MÁS annál, mint amit addig ismert...

Túl a barátságon (Brokeback Mountain)

Amerikai western. 2005. Rendező: Ang Lee. Szereplők: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal.

Két éhenkórász wyomingi fickó -- egyikük egy volt rodeós -- az 1960-as évek elején, amikor még szó sem volt meleg öntudatról és emberi jogokról, alkalmi munkaként egy hatalmas birkanyájat legeltet a prérin. Kapcsolatuk apránként meghitt barátsággá, sőt szerelemmé mélyül, mely némi ivászat után, tüzes szexuális kapcsolatban éri el tetőpontját egy sátorban, a hűvös domboldalban. (Másnap persze kölcsönösen megnyugtatják egymást, hogy egyikük sem buzi.) A pusztából a civilizációba visszakerülve útjaik elválnak, kalandjaikat titokban tartják és mindketten megnősülnek. Néhány év múlva azonban újra találkoznak...

Vegytisztítás (Nettoyage á sec)

Spanyol-francia dráma. 1997. Rendező: Anne Fontaine. Szereplők: Stanislas Merhar, Charles Berling, Miou-Miou.

Másfél évtizede él együtt Jean-Marie és Nicole. Vegytisztító üzletükben egyformán telnek a napok. A nő többre, izgalomra vágyna. Egy éjszakai mulatóban megismerkednek egy különös fiatalemberrel, aki nőimitátorként dolgozik. A feleség és a férj egyaránt beleszeret, de a férfi nem meri felvállani biszexualitását. Megpróbálja elnyomni érzelmeit, de ez tragédiához vezet.

Vízcseppek a forró kövön (Gouttes d'eau sur pierres brűlantes)

Francia filmdráma. 2000. Rendező: Francois Ozon. Szereplők: Bernard Giraudeau, Malik Zidi.

A középkorú kereskedelmi ügynök, Léopold megismerkedik a tizenkilenc éves Franczal. Meghívja magához, a fiatalember odaköltözik. Egy apró szóváltás miatt felkorbácsolódnak az indulatok...

Wong Foo, kösz mindent! Julie Newmar (To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar)

Amerikai vígjáték. 1995. Rendező: Beeban Kidron. Szereplők: Wesley Snipes, Patrick Swayze.

Az angol fairy szó a hamupipőkés ártatlanságú tündér mellett olyan nénit is jelöl, akinek a személyi száma mifelénk egyessel kezdődne. Három ilyen tarka-barka jó tündér egy szép napon felkerekedik és nekivág a korlátlan lehetőségek hazáját átszelő országútnak, hogy eljusson Hollywoodba, ahol megválasztják a nemzet legkiválóbb tündérkéjét. A szuperautó azonban félúton bedöglik, és a tökéletesen sminkelt, vadítóan elegáns, nagyvilági tündérek hajótörést szenvednek egy jellegzetesen sötét és elmaradott, poros amerikai vidéki kisvárosban.